Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista aeria del Mercat Central de Tarragona

6 Mercats de Tarragona que cal conèixer

És un bon moment per reivindicar el valor de la compra diària als mercats de la regió

La reforma del Mercat Central de Tarragona ha recuperat per a la ciutat i per a la regió una infraestructura imprescindible. No només pel valor arquitectònic intrínsec de l'edifici projectat per Pujol de Barberà sinó també pel fet de comptar amb un centre de distribució de producte fresc i de proximitat a la ciutat. A més, el Mercat Central és un punt de trobada de la cultura popular i de les tradicions tarragonines.

A banda del Mercat Central de Tarragona, però, hi ha altres mercats repartits pel territori que proveeixen les llars i els millors restaurants de la província. Malgrat el canvi dels hàbits en el consum i la proliferació de cadenes de distribució d'aliments, els mercats de Tarragona continuen sent els millors llocs per comprar els millors productes.

Mercat Central de Tarragona

El Mercat Central de Tarragona es va inaugurar el 1915, per obra de l'arquitecte modernista Josep M. Pujol de Barberà.  Una reforma que va tenir l'equipament de la plaça Corsini molts anys en obres va culminar l'any 2017, respectant l'estil original de l'edifici, els motius ornamentals i de forja i reproduint la coberta universal, però modernitzant-ne els espais interiors i accessos.

Pla general de venedores i clientes comprant per Nadal en una parada de peix del Mercat Central de Tarragona
El Mercat Central de Tarragona es va inaugurar el 1915 | ACN

El resultat final són 22.000 metres quadrats de Mercat (el tercer més gran de Catalunya) en diverses plantes, 8 locals comercials i 40 parades. 16 de carn, aviram i precuinats, 10 de peix i marisc, 8 de fruita i verdura i 6 de pesca salada, fruita seca o fleques. A banda dels espais reservats a la logística, al supermercat i les places subterrànies d'aparcament.

El Mercat Central de Tarragona, a més, ha modernitzat els seus horaris per fer-se més accessible a la ciutadania i ara és obert de dilluns a dissabte de 8.30h a 21h, de manera que tothom pugui trobar una estona per passejar-s'hi, comprar-hi, beure-hi o menjar-hi. Tapes, vins de la DO Tarragona, vermuts, sushi, entrepans, l'oferta de restauració del Mercat és gairebé tan àmplia com la dels paradistes.

Mercat Central de Reus  

El Mercat Central de Reus és un equipament cèntric de la ciutat construït a meitats del segle XX  i que suposa l'artèria comercial de l'alimentació, així com l'escenari dos cops a la setmana del mercat de marxants a l'aire lliure. En un començament els majoristes també hi tenien el seu lloc, però el 1987 van desplaçar-se a un mercat específic a l'engròs, el Mercat del Camp de La Canonja, entre Reus i Tarragona

Mercat central de Reus
El Mercat Central de Reus és l'artèria comercial de l'alimentació | Reus.cat

Obre de dilluns a dissabte de 8:00 a 14h a més de les tardes de divendres. Compta amb 127 parades i locals en 4.000 metres quadrats.  Encara que en els darrers anys moltes d'elles han abaixat les persianes, el Mercat Central de Reus encara és el millor punt de la ciutat per abastir-se de fruita, verdura, peix i pesca salada, carn i menuts. Les parades de xarcuteria i precuinats també hi tenen un paper destacat. 

Mercat del Camp

Tot i no ser una instal·lació oberta al públic no acreditat, és bo conèixer l'existència del Mercat del Camp de La Canonja,  on se centralitza la distribució d'aliments, majoritàriament de fruites i hortalisses, i on els productors ofereixen els seus productes de primera mà que després comercialitzen els intermediaris.

És el centre d'abastiment a gran escala més important de la província de Tarragona i és gestionat per AMERSAM, l'empresa municipal que porta el Mercat de Reus. Inaugurat el 1987 per descongestionar el comerç majorista del centre de la ciutat, també hi trobem l'Agromercat, una nau on els pagesos venen directament la seva producció.

Mercat de Valls

La particularitat del Mercat de Valls és que es fa a l'aire lliure.  Valls ha estat històricament ciutat de fires i mercats. El primer Mercat de Valls data de 1210 quan el rei Pere el Catòlic va donar llicència a la ciutat per fer un mercat públic amb periodicitat setmanal. Des de l'Edat Mitjana s'ha mantingut la tradició, i cada dimecres i dissabte al matí  es fa el que es coneix com a Mercat de la Fruita i la Verdura als carrers cèntrics de Valls, entre la plaça de l'Oli i la plaça de les Garrofes.

Mercat de la fruita i la verdura de Valls
La particularitat del Mercat de Valls és que es fa a l'aire lliure | TarragonaDigital.com

Però tot i que aquest és el principal i més conegut, els mateixos dies també s'hi poden trobar mercats de tracte d'animals de camp i bestiar, de brocanters o de productes ecològics. També és molt concorreguda la Fira d'Agost, en el mateix escenari.

Mercat Municipal del Vendrell

Edifici noucentista de Ramon Salas Ricomà,  el mercat municipal del Vendrell va obrir les portes el 1887 i ha perviscut al centre de la ciutat sense cap transformació tret d'una petita reforma el 1985 i la lògica millora de l'accessibilitat. Obre cada dia, incloses les tardes de dimarts, divendres i dissabte.  El dimarts, a més a més, també trobem mercat de fruita i verdura al carrer.

Mercat Municipal de Tortosa

A la vora de l'Ebre i en una construcció premodernista de l'arquitecte municipal Joan Abril Guanyabens i Joan Torras Guardiola de finals del segle XIX, trobem el Mercat Públic Municipal de Tortosa.  És el mercat més important de la ciutat i de les terres de l'Ebre. Compta amb 2.650 metres quadrats de superfície amb desenes de parades de carn, fruita, forns de pa, bacallaneria o productes del territori. Així com bars, cafeteries i terrasses on esmorzar o dinar.