El Monestir de Poblet és moltes coses. És una comunitat monàstica en actiu, un complex arquitectònic i cultural Patrimoni de la Humanitat, una hostatgeria i un restaurant, un lloc de peregrinació, el nucli espiritual del Sud de Catalunya o un dels paratges naturals més espectaculars de Tarragona, que cal promoure i conèixer.
Per això el Centre de Recepció i Visitants del Monestir de Poblet, un servei de la institució externalitzat i especialitzat en la promoció turística i la divulgació, aposta des d'aquesta temporada per incidir per separat en alguns dels aspectes que fan de Poblet un lloc únic. Diverses maneres i temes per acostar-se a cadascuna de les seves riqueses culturals per separat i amb més detall i confegir-se una imatge global del Monestir. Una sèrie de visites que es van desenvolupant durant l'any però que també es poden concertar per grups a través de [email protected]
A banda de centre religiós, el Monestir de Poblet adopta des de l'Edat Mitjana una gran preponderància civil i política per ser el lloc triat pels monarques catalans per a ser enterrats. Juntament amb l'altre monestir de la ruta del Cister, Santes Creus, Poblet acull les restes de reis i reines que de la Corona d'Aragó fins que el llinatge del Comtat de Barcelona es va extingir el segle XV i les corones hispàniques es van fusionar.
Al Panteó Reial de Poblet, situat a la nau central de l'església, hi podem trobar els sepulcres d'Alfons el Cast, Jaume I, de Pere III el Cerimoniós i les seves tres esposes Maria de Navarra, Elionor de Portugal i Elionor de Sicília o del primer rei de la dinastia dels Trastàmara, Ferran d'Antequera. El Panteó fou una iniciativa de Pere III que encarregà als escultors medievals Aloi de Montbrai i Jaume Cascalls. Unes tombes que amb el pas dels segles van resultar molt malmeses, profanades el 1836 i que es van restaurar, amb nous conjunts escultòrics de Frederic Marès, a principis del segle XX.
Des de l'any 2007, el Monestir de Poblet i el conjunt de les seves instal·lacions vol ser un referent ecològic i de l'eficiència i sostenibilitat energètica i de recursos hídrics. En aquesta visita tematitzada i guiada, els responsables de la nova política ens expliquen les mesures de reconversió ecològica en què s'ha centrat aquest projecte pioner en un conjunt patrimonial a Europa.
Canvis en la irrigació, en la jardineria, els materials de construcció dels nous edificis i els aïllaments, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per reduir la incidència dels combustibles fòssils i totes les mesures per reverir els problemes en la conducció de l'aigua i la contaminació produïda pel gasoil que patia el monestir i que va dirigir el Procurador de l'Orde del Cister, el Prior Pare Lluc Torcal. Una visita molt interessant per aprendre com es pot fusionar la conservació del patrimoni i la sostenibilitat.
El Monestir de Poblet també pot tenir un vessant educatiu. En aquesta visita guiada per a totes les edats comptem amb un recorregut per l'interior del cenobi pensat per als infants, amb un plànol simplificat i una breu història del monestir.
Aquesta part més divulgativa es combina amb una gimcana pel recinte exterior, amb una estructura de pistes i endevinalles per solucionar entre tota la família, i amb l'objectiu d'identificar els espais característics de la vida monacal, com l'antiga cuina connectada amb el refectori amb un passaplats, la biblioteca, el locutori o les antigues dependències dels monjos.
L'Abat Copons, Ramon Folch de Cardona, el beat Fra Pere Marginet, l'origen del nom i la construcció del monestir són alguns dels mites, rondalles i llegendes que un mil·lenni d'història de Poblet i de l'entorn màgic de les Muntanyes de Prades ens han deixat.
Amb tot aquest material narratiu, popular i etnogràfic, la visita a Poblet esdevé més amena i sorprenent, associant cada racó a personatges i històries que donen caràcter únic al cenobi. Una altra manera de conèixer Poblet.
En aquesta visita tindrem l'oportunitat de gaudir de tots els detalls, història i valor artístic d'aquesta obra mestra de l'escultura catalana renaixentista. Obra de l'escultor Damià Forment, es data la seva execució en alabastre entre 1527 i 1529 i és un retaule a la manera dels frisos romans clàssics. Està dividit en tres cossos escultòrics on les talles de sants, de la Mare de Déu i dels apòstols es barregen amb el Calvari de Crist. Tot el conjunt està ornamentat amb molta profusió de grotescs, fullatges, fruites i àngels.
El retaule va ser saquejat el 1835 i malmès però se'n va procedir a la restauració el 1940 a mans de Modest Gener i Joan Rebull, escultors de formació noucentista molt connectats amb la primera eclosió de l'estètica neoclàssica a Catalunya.. La visita ens explicarà totes aquestes vicissituds, així com la vàlua artística de la peça.
Tot i que no forma part del nucli del Monestir, l'Arxiu Monserrat Tarradellas i Macià es pot visitar (sota demanda) al mateix recinte de Poblet. S'hi pot consultar o simplement admirar l'ingent arxiu del President de la Generalitat restaurada, Josep Tarradellas. Un arxiu compost per 14.000 cartes, 30.000 fotografies, una hemeroteca o una biblioteca de més d'11.000 volums de gran valor documental que Tarradellas va voler salvaguardar entre els murs de Poblet,.
Més notícies: