Descobrir el Monestir de Poblet

El Monestir de Poblet, a través del seu Centre de Recepció, ofereix noves visites tematitzades que faciliten descobrir i conèixer un dels principals focus de patrimoni a Tarragona.

Visita a la zona dels dormitoris del Monestir de Poblet
Visita a la zona dels dormitoris del Monestir de Poblet | Visit Tarragona

El Monestir de Poblet és moltes coses. És una comunitat monàstica en actiu, un complex arquitectònic i cultural Patrimoni de la Humanitat, una hostatgeria i un restaurant, un lloc de peregrinació, el nucli espiritual del Sud de Catalunya o un dels paratges naturals més espectaculars de Tarragona, que cal promoure i conèixer.

Les sis noves visites temàtiques per conèixer el Monestir de Poblet

Per això el Centre de Recepció i Visitants del Monestir de Poblet, un servei de la institució externalitzat i especialitzat en la promoció turística i la divulgació, aposta des d'aquesta temporada per incidir per separat en alguns dels aspectes que fan de Poblet un lloc únic. Diverses maneres i temes per acostar-se a cadascuna de les seves riqueses culturals per separat i amb més detall i confegir-se una imatge global del Monestir. Una sèrie de visites que es van desenvolupant durant l'any però que també es poden concertar per grups a través de [email protected]

1. El Panteó Reial de Poblet

Panteó Reial de l'església de Santa Maria del Monestir de Poblet.
Panteó Reial de l'església de Santa Maria del Monestir de Poblet. | Viquipèdia

 

 

 

A banda de centre religiós, el Monestir de Poblet adopta des de l'Edat Mitjana una gran preponderància civil i política per ser el lloc triat pels monarques catalans per a ser enterrats. Juntament amb l'altre monestir de la ruta del Cister, Santes Creus, Poblet acull les restes de reis i reines que de la Corona d'Aragó fins que el llinatge del Comtat de Barcelona es va extingir el segle XV i les corones hispàniques es van fusionar.

 

Al Panteó Reial de Poblet, situat a la nau central de l'església, hi podem trobar els sepulcres d'Alfons el Cast, Jaume I, de Pere III el Cerimoniós i les seves tres esposes Maria de Navarra, Elionor de Portugal i Elionor de Sicília o del primer rei de la dinastia dels Trastàmara, Ferran d'Antequera. El Panteó fou una iniciativa de Pere III que encarregà als escultors medievals Aloi de Montbrai i Jaume Cascalls. Unes tombes que amb el pas dels segles van resultar molt malmeses, profanades el 1836 i que es van restaurar, amb nous conjunts escultòrics de Frederic Marès, a principis del segle XX.

2. Poblet, un monestir sostenible

Imatge aèria del Monestir de Poblet.
Imatge aèria del Monestir de Poblet. | Ruta del Cister

 

Des de l'any 2007, el Monestir de Poblet i el conjunt de les seves instal·lacions vol ser un referent ecològic i de l'eficiència i sostenibilitat energètica i de recursos hídrics. En aquesta visita tematitzada i guiada, els responsables de la nova política ens expliquen les mesures de reconversió ecològica en què s'ha centrat aquest projecte pioner en un conjunt patrimonial a Europa.

 

Canvis en la irrigació, en la jardineria, els materials de construcció dels nous edificis i els aïllaments, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per reduir la incidència dels combustibles fòssils i totes les mesures per reverir els problemes en la conducció de l'aigua i la contaminació produïda pel gasoil que patia el monestir i que va dirigir el Procurador de l'Orde del Cister, el Prior Pare Lluc Torcal. Una visita molt interessant per aprendre com es pot fusionar la conservació del patrimoni i la sostenibilitat.

3. Poblet en família

Una de les primeres parts visitades amb les famílies és el claustre, un lloc de repòs amb vegetació i una font d'aigua .
Una de les primeres parts visitades amb les famílies és el claustre, un lloc de repòs amb vegetació i una font d'aigua . | Benjamí Heras

 

 

El Monestir de Poblet també pot tenir un vessant educatiu. En aquesta visita guiada per a totes les edats comptem amb un recorregut per l'interior del cenobi pensat per als infants, amb un plànol simplificat i una breu història del monestir.

 

Aquesta part més divulgativa es combina amb una gimcana pel recinte exterior, amb una estructura de pistes i endevinalles per solucionar entre tota la família, i amb l'objectiu d'identificar els espais característics de la vida monacal, com l'antiga cuina connectada amb el refectori amb un passaplats, la biblioteca, el locutori o les antigues dependències dels monjos.

4. Llegendes a l'entorn del Monestir de Poblet

Llegendes entorn del Monestir de Poblet
Llegendes entorn del Monestir de Poblet | Cedida

 

 

L'Abat Copons, Ramon Folch de Cardona, el beat Fra Pere Marginet, l'origen del nom i la construcció del monestir són alguns dels mites, rondalles i llegendes que un mil·lenni d'història de Poblet i de l'entorn màgic de les Muntanyes de Prades ens han deixat.

 

Amb tot aquest material narratiu, popular i etnogràfic, la visita a Poblet esdevé més amena i sorprenent, associant cada racó a personatges i històries que donen caràcter únic al cenobi. Una altra manera de conèixer Poblet.

5. El Retaule Major de Poblet

Detall del Retaule Major renaixententista de Santa Maria de Poblet
Detall del Retaule Major renaixententista de Santa Maria de Poblet | Patrimoni Gencat

 

En aquesta visita tindrem l'oportunitat de gaudir de tots els detalls, història i valor artístic d'aquesta obra mestra de l'escultura catalana renaixentista. Obra de l'escultor Damià Forment, es data la seva execució en alabastre entre 1527 i 1529 i és un retaule a la manera dels frisos romans clàssics. Està dividit en tres cossos escultòrics on les talles de sants, de la Mare de Déu i dels apòstols es barregen amb el Calvari de Crist. Tot el conjunt està ornamentat amb molta profusió de grotescs, fullatges, fruites i àngels.

El retaule va ser saquejat el 1835 i malmès però se'n va procedir a la restauració el 1940 a mans de Modest Gener i Joan Rebull, escultors de formació noucentista molt connectats amb la primera eclosió de l'estètica neoclàssica a Catalunya.. La visita ens explicarà totes aquestes vicissituds, així com la vàlua artística de la peça.

6. El llegat de Tarradellas

Pla general de dues visitants fent una fotografia en les jornades de portes obertes de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià al Monestir de Poblet.
Pla general de dues visitants fent una fotografia en les jornades de portes obertes de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià al Monestir de Poblet. | Visit Tarragona

 

Tot i que no forma part del nucli del Monestir, l'Arxiu Monserrat Tarradellas i Macià es pot visitar (sota demanda) al mateix recinte de Poblet. S'hi pot consultar o simplement admirar l'ingent arxiu del President de la Generalitat restaurada, Josep Tarradellas. Un arxiu compost per 14.000 cartes, 30.000 fotografies, una hemeroteca o una biblioteca de més d'11.000 volums de gran valor documental que Tarradellas va voler salvaguardar entre els murs de Poblet,.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari