10 excursions familiars per fer a Tarragona

Repassem quines de les excursions que ofereix Tarragona són les més adequades per a totes les edats.

Mirador de l'Encanyissada
Mirador de l'Encanyissada | Viu l'Ebre

 

Arriben les vacances i el temps per descansar de la rutina de l'any. Però també moltes hores per omplir fins que les escoles tornin a obrir les portes al setembre. Combinar lleure i aprenentatge en entorns de proximitat, doncs, resulta una opció magnífica per aprofitar l'estiu al màxim.

Idees d'activitats per fer en família amb l'arribada del bon temps 

Recorrem tot el territori a la recerca d'excursions i activitats per fer en família i que combinin paisatge, activitat física i cultura. Els grans i els petits podran gaudir a les comarques de Tarragona, d'esports aquàtics, senderisme, bicicleta, exploració i natura a l'abast de tothom. 

1. Fer esports aquàtics al pantà de Riudecanyes 

Pantà de Riudecanyes
Pantà de Riudecanyes | Riudecanyes Aventura

 

 

En un recinte controlat i acotat com és el pantà de Riudecanyes podem gaudir de diversos esports aquàtics com caiac, pàdel surf o hidropedals. Amb l'afegit de contribuir a la millora i manteniment de l'entorn natural del pantà i d'entrar en contacte amb un medi privilegiat de la serra prelitoral, a només quinze quilòmetres de la costa.

 

Tot l'equipament necessari per a l'esport aquàtic us el podrà facilitar l'associació Riudecanyes Aventura que, a més a més, us ofereix activitats complementàries als voltants del pantà com passejos a cavall per la baronia d'Escornalbou la ruta agro-gastronòmica «De l'olivera al setrill». Una excursió per fer a Tarragona indispensable.

 

 

 

2. Mirar ocells a la llacuna de l'Encanyissada

Mirador de l'Encanyissada
Mirador de l'Encanyissada | Viu l'Ebre

 

Agrons, martinets, mallerengues, ànecs de coll verd, xatracs i motes altres espècies són les que podrem guaitar si anem fins al  Delta de l'Ebre, a la llacuna de l'Encanyissada, la més gran del Parc Natural i completament adaptada a les excursions familiars. Una de les experiències úniques que es poden viure a Tarragona.

 

A peu o millor en bicicleta podrem rodejar tota la llacuna i anar fent parades als diversos punts de guaita en forma de barraques de canya integrades en l'ecosistema de l'espai protegit. Depenent de l'època de l'any i moment del dia podrem contemplar tota la diversitat ornitològica i del Delta i, després, completar l'activitat al costat, al centre d'interpretació de la Caseta de Fusta, on també hi podrem dinar. Per als més atrevits reservem la travessia en barca de perxa per la mateixa llacuna. 

 

 

3. Buscar dips a la Serra de Llaberia

Ruta dels dips a Pratdip
Ruta dels dips a Pratdip | Costadaurada.info

 

 

Els dips, animals llegendaris que habiten el terme de Pratdip i la serra de Llaberia, són els protagonistes d'aquesta excursió que ens portarà per les muntanyes del sud del Camp de Tarragona. 

 

Els buscarem per les restes de les muralles de Pratdip, pel castell i les seves torres evocadores i resseguirem el camí que du fins a l'Ermita de Santa Marina, on aquestes criatures vampíriques hi fan niu, passant pel cementiri i tornat al poble. 

 

4. Caminar per sobre d'un Patrimoni de la Humanitat al Pont del Diable 

Pont del Diable
Pont del Diable | Cedida

 

 

L'aqüeducte de les Ferreres, també conegut com a Pont del Diable, és una construcció civil romana del segle I, dins mateix de la ciutat de Tarragona. Es conserva pràcticament íntegra i al voltant de la qual s'hi ha estructurat un parc ecohistòric que combina l'entorn natural, amb uns jardins romàntics i la divulgació històrica.

 

A més, els gestors del Parc Ecohistòric organitzen cada dissabte jocs i activitats per als nens destinades a conèixer i apreciar tant la biodiversitat de la instal·lació com el patrimoni històric. 

 

 

 

 

5. Explorar el subsòl a l'Espluga de Francolí 

Coves de l'Espluga de Francolí
Coves de l'Espluga de Francolí | Cedida

 

 

Allà on neix el riu Francolí, a la Conca de Barberà, hi podrem gaudir de les coves que donen nom a la població de l'Espluga. Usades ja per la humanitat des del Paleolític, avui estan adaptades per a què els més petits es puguin fer una idea de com era la vida sota terra.

 

Sons d'aigua i d'animals, il·luminació, tot està pensat per fer que la recreació d'aquest antic hàbitat dels nostres avantpassats i les seves condicions de vida siguin comprensibles en una experiència directa. 

 

 

 

6. Conèixer el món de les abelles al Perelló

 

Centre d'Interpretació de l'Apicultura
Centre d'Interpretació de l'Apicultura | Cedida

 

 

Tot el procés de producció de la mel, des de la pol·linització a l'envasat, passant per l'aprofundiment en el la vida i intel·ligència en xarxa dels eixams d'abelles, es pot conèixer de primera mà al Centre d'interpretació apícola de Mel Múria, al Perelló. 

 

Enfundats en els escafandres d'apicultor, la visita als ruscos i al museu ajuda a entendre la importància cabdal de les abelles en l'equilibri ambiental i en l'agricultura. 

 

 

 

7. Veure castells al Baix Gaià 

Castells del Gaià
Castells del Gaià | Cedida

 

 

La vall del riu Gaià, des de prop del seu naixement a Santa Coloma de Queralt a la Conca de Barberà fins a la seva desembocadura a Altafulla al Tarragonès, ofereix la concentració més gran de castells medievals de Catalunya

 

La majoria en excel·lent estat de conservació, es poden fer múltiples excursions entre qualsevol punt del riu i gaudir de la visita de fins a dotze castells. 

 

8. Baixar a la mina a Bellmunt del Priorat 

Museu de les Mines de Bellmunt
Museu de les Mines de Bellmunt | Turisme del Priorat

 

 

Avui abandonades, l'activitat minera al Priorat va ser una de les principals econòmiques de la comarca durant el segle XX. Al Museu de les mines de Bellmunt, erigit al complex industrial de la Mina Eugènia, ens podrem posar el casc, baixar sota terra i com s'extreia el plom de l'interior de la terra. 

 

 

 

9. Explorar la vall del riu Brugent

Gorg al Riu Brugent
Toll de l'Olla al Riu Brugent | Cedida

 

 

 

Al vessant de les muntanyes de Prades i a tocar del poble de Farena, a l'Alt Camp, hi podrem començar aquesta excursió clàssica a Tarragona durant la qual podrem resseguir el particular ecosistema que acompanya el transcurs d'aquest vall obaga, humida i de vegetació i fauna molt rica. 

 

Acabarem l'excursió al terme de Capafonts on, si l'aigua no és gaire freda ens podrem banyar al toll de l'olla, un embassament natural que forma el mateix riu. 

 

 

10. Fer la via verda de la Terra Alta

Via Verda de la Terra Alta
Via Verda de la Terra Alta | Cedida

 

 

 

En poc més de vint quilòmetres, d'Arnes a Pinell de Brai, aquesta ruta recorre a peu pla rierols, túnels, viaductes, boscos i una varietat increïble de construccions i fenòmens naturals, seguint una antiga línia de ferrocarril ara asfaltada. 

 

Com que tot el recorregut és lleugerament descendent, es pot fer a peu , tot i que amb nens és preferible la bicicleta per tal que no es faci tan llarga. Si la ruta es fa a l'estiu, amb la calor, és bo arribar-se a la Fontcalda per refrescar-se a les piscines naturals. Durant tota la ruta hi trobarem àrees de repòs i de joc, per dividir l'excursió en còmodes etapes. 

 

 

 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari